Cara Buat Santan Untuk Pulut

Kukus beras ketan selama 15 menit. Air 100 ml.


Pin On Malaysian Delicacies

Yang mana belum baca klik saja tajuk tu.

. Masukkan kedalam wajanpanci lalu rebus santan bersama gula merahdan campuran gula pasir daun pandan garam dan air. 200 ml santan dari ¾ butir kelapa. 3 biji mangga nak cantik potong dadu.

Selepas 30 minit balik-balik kan pulut supaya masak. Tak sampai 30 minit kat dapur pun boleh siap. Anggaran saya agak-agak ye.

Jadi buatlah ikuiut suka kita asalkan dapat makan kuih lopes pulut kegemaran dengan gembiranya. Beras pulut basuh dan direndam semalaman untuk membuat resepi pulut panggang nie. Kacau garam dan gula bersama santan sehingga larut dan masukkan dalam pulut yang baru diangkat.

Tinggalkan sedikit lebihan adunan santan untuk di gunakan. 10-15 ulas durianKami guna D24. Boleh buka dan kacau balikkan supaya pulut masak sekata.

Letak daun pandan untuk aroma yang wangi. Bahan-bahan untuk membuat resepi pulut durian ini adalah untuk anggaran 4-7 orang makanJadi seperti biasa sesuaikan kuantiti anda sendiri ya. Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.

Paparea nak kongsi cara buat pulut yang sedap. Buang air redaman dan kukus pulut sekejap dalam 5 minit. Beras pulut 1 ½ cawan.

Disebabkan Fiza guna santan kotak jadi kena tambah air untuk lebih banyak santan. 2 12 cawan santan pekat saya letak 70 santan beli da siap 30 air dlm sukatan 1 cawan. So saya just main campak-campak je.

Tuang santan yang digaul bersama garam. Sebab nanti kita nak rebus pulak. Biar 30 minit supaya beras tadi memanjang.

Kalau membeli tu hanya seketul dua sahaja dapat makan. Lepas tu baru tambah air sikit. Masak sampai pulut kembang tak terlalu masak pun tak pa.

Sukat Beras Air Santan. Sore tadi saya masak pulut ketan kuah santan nangka gulmer atau dalam bahasa aceh dikenal. Kalau guna santan kotak letak je dulu santan kotak ikut banyak mana kita suka.

1 kg beras pulut. Sesuai untuk dimakan semua isi rumah. Walaupun resepi kuih pulut lopes sedap buat cara mudah dan cepat tapi rasanya tetap menjejaskan secara ketara.

Nak buat pulut mangga ni tak susah pun sebenarnya. Masukkan santan dalam periuk. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut.

Tuangkan santan yang telah digaul rata bersama garam dan minyak sehingga menutupi beras pulut. Air tak perlu banyak cukup hanya sekadar nak bagi tenggelam pulut tu je. Kukus pulut selama 30 minit.

Suka dorang dapat makan sepuas hati. Masak santan sekejap biar mendidih masukkan beras pulut tadi dan secubit garam. Santan 1 kotak Bahagikan 2 untuk pulut.

Angkat pulut dan masukkan santan dan garam dan dan gaul. Mula-mula kita basuh beras pulut macam kita basuh beras biasa. Untuk entri kali ni Paparea nak sambung entri sebelum ni Cara Balut Ketupat Palas Jantan.

Basuh sehingga bersih pulut dan rendam semalaman bersama kunyit pewarna dan asam keping. Yang mana belum baca klik saja tajuk tu. Cara-Cara Membuat Resepi Pulut Panggang.

Anyway saya bagi juga resepi. 3 cawan beras pulut bukan tepung beras pulut. Masak dalam masa 30 minit.

Jom tengok cara masak mudah dan cepat macam Puan Nur Shahira ni buat. Santan tu agak-agak paras pulut saja ya. Sebahagian gambar adalah kepunyaan Puan Ismi Aishah.

Honestly pulut ni saya dah biasa buat. Cara Membuat Wajik Ketan. Cuci bersih beras pulut kemudian Rendam beras pulut hitam dan putih selama 2 jam.

Gaul bersama santan hingga rata.


Pukut Kuning Malaysian Food Indonesian Food Food


Badak Berendam Food Food And Drink Recipes


Pin On Malaysian Delicacies

No comments for "Cara Buat Santan Untuk Pulut"